Strony

3 września 2013

Lasagne z grilla.

Lasagna z grilla 

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji : 4 
Trudność przygotowania: łatwy

Składniki:

  • pół kg mozzarella (pokrojone w cienkie paseczki)
  • 1/2 szklanka startego parmezanu
  • szczypta czerwonej papryki
  • sól korzenna
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 duże pomidory (2 pokrojone w plasterki , 1 starty)
  • 12 plastrów makaronu lasagna
  • 140 gram szpinaku
  • 1/3 filiżanki niskotłuszczowego sera
  • 1/3 filiżanki posiekanych ziół ( bazylia,mięta , pietruszka)

Przygotowanie:


Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Połączyć mozzarelle , parmezan, czerwony pieprz , sól .
1/4 łyżeczki czosnku wymieszać z łyżeczką oliwy.
Pokrojone pomidory posolić .

Rozłożyć 4 dwuwarstwowe arkusze folii.
Położyć makaron polać 1 łyżeczka wody,  następnie nałożyć szpinak, plastry pomidorów i mozzarelli.
Położyć tak samo kolejne warstwy. (4)
Zacisnąć z boku i góry folią .

Piec ok 10 z każdej strony.
Po ściągnięciu pozostawić na 5 minut.

W między czasie , wymieszać starte pomidory  z solą , startym czosnkiem, oliwą z oliwy.

Otworzyć lasagne  z foli pokroić w razie potrzeby .
Udekorować startymi pomidorami ,ziołami i serem niskotłuszczowym .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz