Pieczona makaronowa sałatka
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji : 4
Poziom trudności : łatwy
Składniki :
- 340 gram makaronu (rurki)
- 2 papryki ( żółta i czerwona)
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 szklanka migdałów
- 1/3 kubka oliwy extra virgin
- 1 cytryna
- 225 gramów małych kulek mozzarella
- 1 pęczek świeżej bazylii
- sól , pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować tak jak napisane na opakowaniu.
Odcedzić opukać zimną wodą .
Tymczasem podsmażyć paprykę i czosnek.(w skórce)
Na patelni podgrzać migdały .
Poczekać chwile i posiekać.
Obrać czosnek i 1/2 łyżeczkę soli .
Rozetrzeć.
Paprykę pokroić w paski.
Przełożyć do dużej miski dodać roztarty czosnek skropić oliwą z oliwek.
Dodać jedną łyżeczkę
ze skórki z cytryny ,
dodać cały sok z cytryny.
Dodać makaron, bazylię , migdały, 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz