Strony

14 sierpnia 2013

Pieczona sałaka makaronowa

Pieczona makaronowa sałatka 

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji : 4
Poziom trudności : łatwy

Składniki :
  • 340 gram makaronu (rurki)
  • 2 papryki ( żółta i czerwona)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanka migdałów
  • 1/3 kubka oliwy extra virgin
  • 1 cytryna
  • 225 gramów małych kulek mozzarella
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • sól , pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować tak  jak napisane na opakowaniu.
Odcedzić opukać zimną wodą .

Tymczasem podsmażyć paprykę i czosnek.(w skórce)
Na patelni podgrzać migdały .
Poczekać chwile i posiekać.

Obrać czosnek i 1/2 łyżeczkę soli .
Rozetrzeć.
Paprykę pokroić w paski.
Przełożyć do dużej miski dodać roztarty czosnek skropić oliwą z oliwek.
Dodać jedną łyżeczkę
ze skórki z cytryny ,
dodać cały sok z cytryny.


Dodać makaron, bazylię , migdały, 1  łyżeczkę soli i pieprz do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz